Όσο καλό και να είναι το λίπασμα, η κατάλληλη και αποδοτικότερη χρήση του είναι απαραίτητη για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού προϊόντος.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για την ορθή αξιοποίηση και μέγιστη αποδοτικότητα του επιλεγμένου λιπάσματος.
Ελέγχουμε το έδαφος. Δεν φτάνει μόνο να ξέρουμε ότι οι φυσικές ή χημικές ουσίες που θα προσθέσουμε στο φυτό είναι καλές. Πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες του χώματος στο οποία φυτεύουμε. Για αυτό, σημαντικό είναι να κάνουμε συχνά τεστ εδάφους για να έχουμε μια καθαρή εικόνα του είδους λίπανσης που απαιτεί η σύσταση του χωραφιού μας.
Εξετάζουμε την κατάσταση των φυτών μας. Αν, για παράδειγμα, μια ντοματιά έχει μαρίλες στο κάτω τμήμα, τότε έχει γνωστή κορφή, μια ασθένεια που δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια και μάλιστα μεταδίδεται. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, επιλέγουμε υγρό λίπασμα ασβεστίου για τη θεραπεία. Ανάλογα με το φυτό, αλλά και την όποια ασθένεια μπορεί να έχει, αναζητούμε την ουσία που θα κάνει άμεση απορρόφηση και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ανάμειξη του υγρού λιπάσματος με άλλα προϊόντα
Πολλά υγρά λιπάσματα είναι συμβατά με εντομοκτόνα. Προτού συνδυάσουμε το λίπασμα, πρέπει να ξέρουμε καλά τη σύνθεσή του (περιεκτικότητα σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλες πληροφορίες) και τη συμβατότητά του με το χρησιμοποιούμενο εντομοκτονο ή μυκητοκτονο. Αφού βρούμε τον σωστό, ασφαλή και αποδοτικό συνδυασμό, φροντίζουμε να τα προσθέτουμε τελευταία στο ψεκαστικό υγρό, πάντα.
Τέλος, από τους σημαντικότερους παράγοντες ώστε οι θρεπτικές ουσίες του υγρού λιπασματος μας να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειάς μας, είναι να ξέρουμε πόσο χρόνο πρέπει να εφαρμόσουμε το λίπασμα. Ανάλογα με το χωράφι μας, υπάρχει ο βέλτιστος χρόνος λίπανσης που θα ωφελήσει στο μέγιστο την καλλιέργειά μας. Αυτό καθορίζεται από το είδος λιπάσματος που χρησιμοποιούμε και το έδαφος.
Σίγουρα η καλλιέργεια είναι απαιτητική τόσο για έναν επαγγελματία αγρότη όσο και για έναν ερασιτέχνη γεωπόνο, αλλά με ενημέρωση και φυσικά μεράκι, μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξασφαλίσει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.