Η κηπουρική είναι μια αναζωογονητική και συχνά θεραπευτική δραστηριότητα. Καλλιεργώντας λαχανικά στο σπίτι, επιδρουμε θετικά στο σώμα και το μυαλό μας, στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.
1. Ντομάτα
Η ντομάτα είναι από τα πιο βασικά λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας. Νόστιμη και πλούσια σε βιταμίνες, μπορεί να καλλιεργηθεί σε μικρή διάρκεια (περίπου 12 εβδομάδες) και σε μικρό χώρο.
2. Μπρόκολο
Έχει περίπου την ίδια διάρκεια μέχρι τη συγκομιδή, όπως και η ντομάτα,
το μπρόκολο, που είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) είναι μια εύκολη επιλογή, που θα αποδώσει περίπου 1 κιλό μπρόκολο ανά φυτό, εξοικονομώντας σας έτσι χρήματα.
3. Μαρούλι
Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει το πιο δημοφιλές λαχανικό που είναι συνώνυμο της σαλάτας. Επιλέγοντας το εύκολο στην σπορά μαρούλι, μέσα σε 3 εβδομάδες, θα κόβετε νόστιμα και δροσερά φύλλα από τον κήπο σας, γλιτώνοντας έτσι περίπου 40 ευρώ τον χρόνο.
4. Πατάτες
Πηγή αμύλου και φυτικών ινών, χρειάζονται 4 με 5 μήνες μέχρι τη συγκομιδή και καλλιεργώντας τις στον κήπο σας, υπολογίζεται ότι μπορείτε να γλιτώσετε από 30 μέχρι και 150 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με την κατανάλωση που κάνετε.
Λαχανικά Που Μπορείτε να Συγκαλλιεργήσετε με Άλλα
5. Παντζάρια
Πεντανόστιμα και θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, τα παντζάρια είναι μια καλή επιλογή για καλλιέργεια, με μέτριες απαιτήσεις σε χώρο. Τα παντζάρια, είναι κατάλληλα και για συγκαλλιέργεια με άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το μαρούλι.
6. Καρότα
Ένα ανθεκτικό λαχανικό, υψηλό σε διατροφική αξία που φυτεύεται εύκολα και μπορούμε να το συλλέξουμε σε περίπου 4 μήνες από την σπορά. Όπως και τα παντζάρια, μπορείτε να το καλλιεργήσετε με σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό και άλλα λαχανικά.
Δοκιμάστε οποιοδήποτε από τα παραπάνω λαχανικά στον κήπο σας και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής: περάστε χρόνο έξω, καλλιεργήστε νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά λαχανικά και εξοικονομήστε χρήματα.